Meteen naar de inhoud

Verkeerssituatie 30 km gebied Alkmaarseweg

Aardbei, Vrij! Beverwijk

Recentelijk is het noordelijke deel van de Alkmaarseweg aangepast naar een 30 km zone met een fiets vriendelijke indeling en voorrang voor de vele zijstraten. De oostelijke afslag vanaf de Plesmanweg is weggehaald, waardoor automobilisten daar niet meer mogen afslaan in deze richting. Wij maken ons zorgen over de veiligheid, overzichtelijkheid en doorstroming van dit gedeelte van de Alkmaarseweg. De bewoners van de Alkmaarseweg zijn ernstig bezorgd over deze situatie en de vele (bijna) ongelukken op deze weg. Er is inmiddels zelfs door bewoners een actiegroep opgericht op facebook.  Recentelijk is het noordelijke deel van de Alkmaarseweg aangepast naar een 30 km zone met een fiets vriendelijke indeling en voorrang voor de vele zijstraten. De oostelijke afslag vanaf de Plesmanweg is weggehaald, waardoor automobilisten daar niet meer mogen afslaan in deze richting. Wij maken ons zorgen over de veiligheid, overzichtelijkheid en doorstroming van dit gedeelte van de Alkmaarseweg. De bewoners van de Alkmaarseweg zijn ernstig bezorgd over deze situatie en de vele (bijna) ongelukken op deze weg. Er is inmiddels zelfs door bewoners een actiegroep opgericht op facebook.

Een aantal weken geleden stelde Vrij! vragen over de verkeerssituatie van het noordelijke deel van de Alkmaarseweg. Hieronder kunt u de vragen teruglezen.

1) Is het college op de hoogte van zorgen van buurtbewoners over de veiligheid en overzichtelijkheid van deze weg?

2) Is het college met VRIJ! van mening dat het zorgelijk is dat er op deze weg (bijna) ongelukken gebeuren door de onoverzichtelijkheid?

3) Is het college bereid om de knelpunten in kaart te brengen en te onderzoeken of deze weg met (kleine) aanpassingen veiliger en overzichtelijker gemaakt kan worden?

4) De afslag vanaf de Plesmanweg is weggehaald, maar nog zeer regelmatig slaan auto’s hier toch (illegaal) af. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, met name voor overstekende fietsers. Is het college bereid te onderzoeken of het voor de verkeersveiligheid en doorstroming beter is om deze afslag in ere te herstellen?

5) De vele zijstraatjes hebben voorrang gekregen op dit gedeelte van de Alkmaarseweg. Echter is het zicht voor automobilisten niet altijd optimaal en zijn automobilisten niet altijd op de hoogte van deze voorrangsregels. Ook komt het voor dat automobilisten geen rekening houden met deze voorrangsstraatjes. Is het college bereid te onderzoeken hoe deze voorrangssituatie overzichtelijker en veiliger gemaakt kan worden?

6) De Alkmaarseweg is op dit gedeelte vrij smal. Het inhalen van fietsers door automobilisten zorgt daardoor soms voor gevaarlijke situaties. Is het college bereid te onderzoeken of het inhalen van fietsers verder ontmoedigd kan worden door aanpassingen aan het wegdek en/of de verkeerssituatie?

7) Is het college bereid om te onderzoeken of het mogelijk is om het oversteken van deze weg, voor buurtkinderen en leerlingen van de nabijgelegen basisschool De Lunetten, veiliger te maken?

8) Is het college bereid in overleg te gaan met Heemskerk om ervoor te zorgen dat eventuele nieuwe verkeersmaatregelen ook in het gedeelte Rijksstraatweg meegenomen worden?

Inmiddels hebben we antwoorden ontvangen van het college. Lees er meer over in het artikel in het Noord-Hollands Dagblad via onderstaande link:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/kennemerland/college-beverwijk-alkmaarseweg-moet-veiliger

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.