Meteen naar de inhoud

Beverwijkse haven

Door Mendes Stengs

Vrij! is een groot voorstander van de verzelfstandiging van de Beverwijkse haven De Pijp. De haven is ideaal gelegen tussen de Noordzee en de haven van Amsterdam. Met een totale kade lengte van 700 meter en een diepgang van negen meter kunnen er serieuze overslagactiviteiten plaats vinden. Onze visie voor de haven komt voort uit het feit dat de totale overslag in het Noordzeekanaal gebied tussen 2011 en 2018 is gestegen van 92 miljoen ton naar 102 miljoen ton. De overslag in deze periode voor de Beverwijkse haven is meer dan verdubbeld, namelijk van 305.000 ton naar 700.000 ton, met producten als hout, slakzand, schroot, uien, mais en uiteraard aardappels. Dit maakt dat de overslag in onze haven groter is dan die van Zaandam waar toch ooit de eerste Nederlandse windmolen gebouwd is en dit de Zaanstreek maakte tot het oudste industriegebied van Europa. Direct en indirect zijn er 500 arbeidsplaatsen met dit stukje Beverwijk gemoeid en levert een toegevoegde waarde op welke jaarlijks schommelt rond de euro 85 miljoen en dit kan volgens ons alleen maar groeien!

Vrij! ziet ruimschoots mogelijkheden voor het aanleggen van een jachthaven ter hoogte van de Parallelweg/ Nieuwe kade. Het bouwen van voldoende woningen( hoogbouw) op de Zuiderkade met mooi uitzicht over de haven en wellicht het aanleggen van een LNG-bunkerstation aan het eind van de Noorderkade om de schepen, zowel handelsvaart( Zee- en binnenvaart) als plezier vaart, welke over niet al te lange tijd massaal zullen overgaan op LNG in het gehele Noordzeekanaal gebied te gaan voorzien van brandstof. Beverwijk is al de grootste aardappel overslaghaven ter wereld maar met een serieuze kandidaat voor de verzelfstandiging kan dit ook nog wel eens uitgroeien tot de grootste bunkerbinnenhaven van Europa. Al enkele jaren is er sprake van teveel herhaling van zetten geweest en daardoor tijdverspilling. Het is nu tijd voor actie in de Beverwijkse haven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.