Meteen naar de inhoud

Vrij! stelt vragen over het ondersteunen van oproep aan het kabinet

Vrij! werd donderdag 23 april jongstleden overvallen met het nieuws dat de Gemeente Beverwijk één van de ondertekenaars is van een oproep aan het kabinet met de titel: ’toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht’. Op een paginagrote advertentie in het NRC was Beverwijk één van de ondersteunende/ondertekenende gemeenten. De gemeenteraad was hierover niet geïnformeerd. Vanmorgen ontvingen wij een e-mail van de organisatie: “Stichting vluchteling (team 999)” met de volgende tekst:” Zoals aangekondigd hebben wij vanochtend een actie opgezet in Den Haag ten tijde van de ministerraad waar de overplaatsing van vluchtelingkinderen op de agenda stond. Hierbij zijn bordjes met de namen van alle gemeenten die onderdeel vormen van de ‘Coalition of the Willing’ (inmiddels 46 gemeenten) geplaatst om het draagvlak hiervoor nogmaals onder de aandacht van het kabinet te brengen.”

Beverwijk is dus blijkbaar onderdeel van de ‘Coalition of the Willing’ zonder dat de gemeenteraad dit wist. Wij hebben onderstaande vragen aan het college gesteld over het proces.

Geacht college,

Gisteren hebben we kennisgenomen van een oproep aan het kabinet met de titel: ‘toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht’. Deze oproep is het initiatief van meerdere hulporganisaties. De oproep is onder meer online terug te vinden op www.paxvoorvrede.nl. Tevens heeft de oproep paginagroot in het NRC gestaan van donderdag 23 april jongstleden. Tot onze grote verbazing is de Gemeente Beverwijk een van de medeondertekenaars/indieners van deze oproep. De raad is hier op geen enkele wijze over geïnformeerd. In de bijlage bij deze vragen kunt u de oproep terugvinden. Ik heb Beverwijk gearceerd. Naar aanleiding hiervan hebben we een aantal vragen aan het college.

  1. Wie heeft er besloten om deze oproep mede in te dienen/te ondertekenen? Was dit een collegebesluit of was dit het besluit van een individuele wethouder?Wanneer is er besloten om deze oproep mede in te dienen/te ondertekenen? En in welk gremium is dit gebeurt?
  2. Waarom is de raad op geen enkele wijze (vooraf) geïnformeerd over het besluit van het college om als Gemeente Beverwijk aan te sluiten bij deze oproep aan het kabinet?
  3. Waarom is er besloten om deze oproep als Gemeente Beverwijk te ondersteunen?
  4. Wat wilt u bereiken met het ondersteunen van deze oproep aan het kabinet?
  5. Heeft het ondersteunen van deze oproep nog eventuele lokale gevolgen voor Beverwijk?

Namens de fractie Vrij!

Kelly Uiterwijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.