Meteen naar de inhoud

Opinie – hangplekken door Mendes Stengs

Hangplekken

Van het woord “hangplek” gaat een negatieve klank uit. Hangen wordt geassocieerd met nutteloos je tijd verdoen gepaard gaande met het ontdekken van de geneugten des levens, zoals roken, drinken van alcohol, blowen en het uithalen van rottigheid. Heden ten dage wordt het dus eerder wel een Jongerenontmoetingsplek genoemd om er een positievere draai aan te geven. Echter het spontaan bijeenkomen gebeurt niet alleen meer door jongeren. Al enkele jaren is er ook sprake van de hangoudere. Ik ben er dan ook een voorstander van om beiden kennis met elkaar te laten maken. Dit op speciale door de gemeente ingerichte plekken. Dan wel met een andere benaming, namelijk “doeplek”!

In de Verenigde Staten zijn door het hangen en vervelen op straat enorme industrieën ontstaan. Alle NBA-sterren hebben het basketballen op straat aldaar geleerd. Wat ook op straat is ontstaan, veelal met verveling als input, is skateboarden, graffiti, beat boxen, break dance, hip hop en rap. Zonder een cent subsidie ooit te hebben gekregen zijn dit miljarden industrieën geworden. Wie herinnert zich niet artiesten als LL Cool J( New York), Snoop Doggy Dog( California) of Naughty by Nature( New Jersey)? Begonnen op hangplekken op straat voordat ze de studio in gingen. De Oostkust heeft aangetoond dat temperatuur geen rol hoeft te spelen. Dus zelfs in de winter kan er samen gekomen worden. Laten we dus gewoon is meer “doeplekken” creëren. Genoeg leugenbankjes plaatsen zodat de ouderen die komen kijken kunnen zitten en misschien de jeugd wel kunnen stimuleren. Want in tegenstelling tot “hangjongeren” laten “hangouderen” meestal geen rommel achter, draaien ze geen keiharde muziek, intimideren ze geen mensen, doen ze niet aan grof taalgebruik en komen ze niet snel in contact met de politie. Als jong en oud gaan samen werken versterkt dit de ontmoeting en elkaar leren kennen kan de basis zijn van een intensere relatie. De hangouderen kunnen de jongeren immers inspireren om wat te gaan doen met hun leven. De meesten van deze ouderen hebben een levenslange arbeidzame periode achter de rug bij vaak één en dezelfde werkgever. De oudere helpt de jongere, het arbeidsbureau op straat, want een baan vinden tegenwoordig is toch een zaak van hoe groot je netwerk is. De jongeren op hun beurt leren de ouderen hoe te Whats appen en Instagrammen. We zijn afhankelijk van elkaar op een leuke manier. Geen snelle oppervlakkige ontmoetingen meer maar elkaar echt leren kennen. Uiteraard de anderhalvemeter in acht nemend!

Mendes Stengs

Raadslid Vrij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.