Meteen naar de inhoud

Vrij! dient motie in om huurverhogingen familiestrandhuisjes te voorkomen

Op 18 oktober 2023 heeft de Gemeenteraad van Beverwijk een brief ontvangen van de voorzitter van de vereniging van eigenaren van strandhuisjes Badzuid inzake pachtsommen-huurprijzen. De aanleiding voor het schrijven van deze brief is een collegebesluit inzake een verhoging van de huurprijzen van de strandhuisjes.

Het college heeft in 2022 besloten de huurprijzen te herzien en te controleren op marktconformiteit. Daarbij heeft het college een taxatie uit laten voeren die leidt tot een zeer forse verhoging van de huurprijzen voor familiehuisjes op het strand. De huurprijzen stijgen met maar liefst 353%.

Het college geeft als voornaamste argument voor de prijsstijging voor de familiehuisjes, dat hiermee staatssteun wordt voorkomen. Echter, is de taxatie gebaseerd op slechts een deel van alle beschikbare informatie en zijn de huurprijzen niet vergeleken met het aangrenzende strand van Heemskerk. 

Vrij! hecht sterk aan het behoud van ons familiestrand in Wijk aan Zee. Kenmerk van een familiestrand is dat familiestrandhuisjes betaalbaar zijn en blijven. Een huurstijging van 353% past daar niet bij. Daarom dient Vrij! vanavond in de raadsvergadering een motie in om deze huurverhogingen indien mogelijk terug te draaien.

De motie verzoekt het College om in overleg met strandexploitanten en strandhuisjeseigenaren over te gaan tot de herziening en completering van het taxatierapport, teneinde alle mogelijkheden te benutten om de huurprijzen voor de familiehuisjes waar mogelijk te verlagen. 

Wordt vervolgd.